Teposefoldning - uge 4 i 2007

Tepose farve 01
Tepose farve 04
Tepose farve 05
Tepose farve 06
Tepose farve 07
Tepose farve 08
Tepose farve 09
Tepose farve 10
Tepose farve 11
Tepose farve 12
Tepose farve 13
Tepose farve 14
Tepose farve 15
Tepose farve 16

Her i en kold tid hvor vinteren endelig indtræffer, trænger man til noget varmt. Men hvad gør man med alle teposerne, flotte, farvestrålende? Jo, man laver teposefoldninger ud af dem, og klæber dem på kort man sender til alle dem man ikke fik sendt til i juledagene.

Det er ikke uden grund at teposefoldning - eller tebrevsfoldning - er populært. Der er et stort udvalg i meget flotte og fascinerende teposer, og de dekorationer man kan lave, er meget spektakulære. Selvom der selvfølgelig også er nogen der undrer sig, se bare kommentarerne til Emmes blog.

Der er flere bøger om teposefoldning. En af de allerbedste og også nyeste er Karen Margrethe Hanssen: Den store bog om tebrevsfoldning fra 2006. Den kan klart anbefales. Inspirationen til denne uges fold kommer da også derfra, selvom hverken modulet eller kombinationen findes i bogen. Modulet jeg bruger, er en ny variation over hendes grundfold B. Se også diagrammet

De 4 stjerner nedenfor er fire varianter. Med uret rundt: Kompakt variant, variant med mønsteret på "bagsiden", og endelig to spejlvendte varianter af en "nytårssol".

Teposer forfra

Teposefoldning er en variant af origami kaldet modulær origami fordi man samler et antal moduler (ofte meget simple) i som regel symmetriske figurer. Kendetegnet for teposefoldning er at symmetrierne kombineret med skønsomt valg af farver giver nogle fantastisk dekorative figurer. Desuden, og i modsætning til ren origami, bruger man som regel limstift for at holde sammen på modulerne. Papiret er selvsagt bestemt af teposerne, papiret til modulerne er derfor typisk 4-5 cm. Man skal bruge 4-8 moduler (og dermed teposer) per dekoration som bliver 4-6 cm i diameter.

Det er oplagt at bruge dekorationerne på brev- og gavekort, men også andre steder. Stjernerne vist her på siden er fx velegnede at hænge op i en sytråd på juletræet, hvis man kan finde et udsnit af teposen hvor både for- og bagside gør sig godt. Eksempler på kort kan fx ses på Helle Friis Petersens hjemmeside, eller hos hobbyvaerkstedet.dk under "for kvinder" (må mænd ikke folde papir?).

Farver

Karen Margrethe Hanssen giver nogle få, men udmærkede råd om at lave kort. Et af dem er at bruge farverne tone-i-tone, som ganske rigtigt ofte er et sikkert valg. Man kan dog udmærket få rigtig flotte resultater også med andre farvevalg. Se selv de flotte baggrunde med den samme stjerne langs siderne her. Min favorit her er faktisk de grønne, som jo ellers er kontrast til de røde og orange farver i Pickwicks juletebreve fra 2006. Men brug din egen farvesans.